Klinkstaven

Standaard worden onze zeefbanden uitgevoerd met staven van verenstaal, klasse C (DIN 17228). Wij kunnen de staven echter ook maken van speciaalstaal (CrSi), roestvast staal 304 of 316 of met glasvezel versterkt kunststof. In overleg kunnen wij echter ook andere materialen toepassen, zodat de uiteindelijke zeefband precies past bij uw wensen

Stokmaat

Voor het bepalen van de juiste breedte van de klinkstaaf is het belangrijk de juiste stokmaat te weten. De stokmaat is de afstand tussen de beide buitenste klinkgaten, H.O.H. gemeten. Bij evt. bestelling van losse klinkstaven is het belangrijk de stokmaat te vermelden, alsmede de gatafstand aan de uiteinden van de klinkstaaf. Zonder nadere vermelding is de afstand tussen de beide gaten aan de uiteinden 20mm, bij trekriembreedte 50mm. Bij trekriembreedtes 60mm of meer is dit 32mm. Op verzoek kan hiervan worden afgeweken. De gatafstanden kunnen dan respectievelijk 24 en 30mm worden.

Middenbevestiging

OGP

De staaf wordt hierbij opgestuikt voordat hij wordt geplet. Hierdoor krijgt de staaf meer materiaal en wordt voorkomen dat de middenplet een zwakke plek wordt. Een OGP is in verhouding tot de staaf erg breed en dik

BMMB

Middenbeugel (staven ø 9, 10, 11 en 12mm) Hierbij wordt er een beugel om de staaf geschoven. Deze beugel wordt dan op de riem geklonken, waarbij de staaf dan vast in de beugel komt. Om te voorkomen, dat de middenriem zijdelings kan bewegen wordt elke ±30cm een staaf aan weerszijden van de beugel een beetje geplet.

BMMK

Klembeugel (staven vanaf ø 8mm met ster bekleding) Hierbij wordt er eerst een beugel op de middenriem geklonken. In deze beugel wordt een beklede staaf gelegd, waarna de beugel wordt dichtgeknepen

BMMG

Middenbeugel voor staven ø10, 11 en 12. Deze beugel loopt onder de middenriem door en wordt naast de riem om de klinkstaaf vastgeknepen.

Staaf materiaal

Verenstaal

Standaard worden onze zeefbanden uitgevoerd met staven van verenstaal, klasse C (DIN 17228). Wij kunnen de staven echter ook maken van speciaalstaal (CrSi), roestvast staal 304 of 316 of met glasvezel versterkt kunststof. In overleg kunnen wij echter ook andere materialen toepassen, zodat de uiteindelijke zeefband precies past bij uw wensen.

CrSi

Voor toepassing in zeer zware omstandigheden, b.v. in stenenrooiers, maken wij de staven van extra sterk materiaal. Hiervoor gebruiken wij chroom silicium staal(CrSi). CrSi staal is harder en taaier dan verenstaal klasse C. Verder heeft dit staal alle eigenschappen van “gewoon” verenstaal. CrSi staal is leverbaar in de diameters 6 en 8 t/m 12mm. CrSi staal heeft als groot voordeel, dat het heel geschikt is om aan te lassen.

RVS

Voor toepassing in water, wordt veel gebruik gemaakt van RVS. Alle metalen onderdelen van een zeefband worden dan hiermee uitgevoerd. De staven en het bevestigingsmateriaal zijn dan van RVS 304. De staven kunnen naar wens ook van RVS 316 worden gemaakt. Het bevestigingsmateriaal blijft dan echter van RVS 304. De evt. bevestiging op de middenriem kan bij RVS staven alleen d.m.v. middenbeugels. RVS staven zijn verkrijgbaar in de diameters 6 t/m 12mm.

Glasvezel

Om gewicht te besparen kan soms gebruik worden gemaakt van glasvezel staven. Een zeefband met glasvezelstaven weegt tot ca. 50% minder dan een vergelijkbare zeefband met stalen staven. Een bijkomend voordeel van deze glasvezel staven is het feit, dat deze staven niet roesten. Deze staven zijn verkrijgbaar in 6, 8 en 10mm.