Egelstaven

Voor het reinigen van het product en voor het verwijderen van loofresten, wordt vaak gebruik gemaakt van egelstaven. Egelbanden kunnen worden geleverd met 4 verschillende typen staven.

Stokmaat

Egelstaaf-Stokmaat

Voor het bepalen van de juiste breedte van de egelstaaf is het belangrijk de juiste stokmaat te hebben. De stokmaat is de afstand tussen de beide buitenste klinkgaten, H.O.H. gemeten. Bij evt. bestelling van losse egelstaven is het belangrijk de stokmaat te vermelden, alsmede de gatafstand aan de uiteinden van de egelstaaf. Zonder nadere vermelding is de afstand tussen de beide gaten aan de uiteinden 20mm, bij trekriembreedte 50mm. Bij trekriembreedtes 60mm of meer is dit 32mm. Op verzoek kan hiervan worden afgeweken. De gatafstanden kunnen dan respectievelijk 24 en 30mm worden.

Soorten Egelstaven

Egelstaaf V10

Dit is een staaf van verenstaal ø10mm, waarop 2 rijen rubber vingertjes in V-vorm zijn gevulkaniseerd. De vingertjes zijn ca. 25mm hoog en staan, op 20mm afstand van elkaar, a-symetrisch op de staaf. Het voordeel van dit profiel is het feit, dat de band meegekomen grond uit kan zeven. Dit profiel is echter niet in alle breedtes leverbaar.

Egelstaaf U10

Dit is een staaf van verenstaal ø10mm, waarop 2 rijen rubber vingertjes in U-vorm zijn gevulkaniseerd.  Bij het model U10 staan de vingers in tegenstelling tot de V10 niet op de staaf naar naast de staaf. De vingertjes zijn ca. 25mm hoog en staan, op 20mm afstand van elkaar, a-symetrisch op de staaf. Het voordeel van dit profiel is het feit, dat de band meegekomen grond uit kan zeven. Dit profiel is echter niet in alle breedtes leverbaar.

Egelstaaf P30

Dit is een 4mm dik platstalen profiel van 30mm breed waarop 2 rijen rubber vingertjes zijn gevulkaniseerd. Deze vingertjes zijn 30mm hoog en staan 20mm van elkaar. Egelstaven “Plat” worden gewoonlijk geklonken op riemen met steek 40.

Egelstaaf D30

Dit is een 4mm dik platstalen profiel van 30mm breed waarop 2 rijen rubber vingertjes zijn gevulkaniseerd zoals bij het type P30. Echter staan bij het type D30 de vingers in verstek van elkaar. Deze vingertjes zijn 30mm hoog en 20mm van elkaar. Egelstaven “Plat” worden gewoonlijk geklonken op riemen met steek 40.